Persbericht (NL)

PERSBERICHT

Nederlandse skifilm enAbled genomineerd voor prestigieuze COLDSMOKE Award in USA

De Nederlandse Film enAbled, met daar in olympisch gouden medaillewinnares Bibian Mentel en X-Games winnaar K-J van der Klooster is genomineerd voor de Amerikaanse COLDSMOKE Award in de categorie 'Adaptive'. Het is voor het eerst dat een Nederlandse film dergelijke eer ten deel valt. Op 10 januari worden in Bozeman(USA) de winnaars bekend gemaakt.

In enAbled gaan Paralympisch Snowboarder Bibian Mentel en zitskiër Kees-Jan van der Klooster voor het eerst heliskiën op de gletsjers rond Zermatt. Hierbij worden ze bijgestaan door grote namen uit de internationale skiwereld; Matthias Haunholder en Samuel Anthamatten, allen winnaars van meerdere wedstrijden op de Freeride World Tour. Ook de Argentijnse profskiër Lucas Swieykowski sluit zich bij de groep aan. Waar het voor Kees-jan en Bibian een kennismaking is met afdalen in deze extreme omstandigheden is het voor deze freeride pro’s minsten zo confronterend om op pad te zijn met sporters met een lichamelijke beperking. Voor Kees-Jan eindigt de dag in mineur. Hij komt tijdens de laatste afdaling zo hard ten val dat hij met een helikopter van de berg af moet worden gehaald. Maar dat is niet het verhaal van de film. enAbled gaat over de baas zijn over je eigen grenzen, het recht om te mogen vallen en de kunst van het opstaan.

De film was in Nederland al te zien op het iF3 in Den Haag en op diverse festivals in Oostenrijk, Duitsland, Polen, Denemarken en de USA.

Ter ere van de nominatie wordt enAbled 7 januari nog één keer vertoond in Amsterdam.

Over de makers
De film is geregisseerd door Allard Faas en Chilo Oostergetel die beiden hun sporen in de sneeuw al verdiend hebben. Oostergetel maakte jaren geleden het programma RTL Wintersport. Faas maakte in 2008 de skifilm cultklassieker Snow in Georgia. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het vastleggen van diverse skitests, sfeerreportages en informatieve films met wintersport als onderwerp.

Voor meer informatie over de vertoning, makers, atleten, foto- en filmmateriaal kunt u contact opnemen met Allard Faas 06-55 15 79 96 of Chilo Oostergetel 06-44 96 63 81